Dragspel för nybörjare

Dragspel är ett intressant instrument som konstruerades redan under början av 1800-talet. Idag finns det två olika varianter av dragspel, ett med små knappar och ett med pianoklaviatur. Själva instrumentet får ljud genom att luft kommer in i instrumentet, ungefär som ett munspel. Det roliga med instrumentet är just  att det är vanligt i många länder och kulturer. Det är lätt att förknippa dragspelsmusik med svensk folkmusik men du har säkert hört gatumusikanter framföra slavisk balkanmusik också. Om du känner att det hade varit roligt att börja spela finns det många musikskolor som erbjuder nybörjarkurser detta instrument.

Det finns lite tips för hur du väljer ett bra dragspel som nybörjare. Som vi tidigare nämnde finns det två varianter – ett med knappar och ett med pianoklaviatur. Som nybörjare är det enklast att välja knappvarianten. Anledningen är att knappdragspelet är lite mindre och smidigare i storleken och det betyder att det är enklare att nå alla knappar med fingrarna. Att köpa ett helt nytt kan vara dyrt, men idag säljs det mängder av begagnade instrument både på nätet och på marknader. Nackdelen med begagnade instrument är att du inte får någon garanti. Beroende på prisskillnaden får du göra en bedömning.

Spela dragspel ihop med andra

En av de bästa sakerna med att spela just dragspel är gemenskapen. Dragspel är ett instrument som du kan spela ihop med andra människor. I Sverige finns det många olika dragspelsklubbar som du kan gå med i. Det fina med instrumentet är dock att du också kan spela helt själv, du kan alltså variera dig. Förutom gemenskapen fungerar instrumentet med mängder av olika musikstilar. I svensk folkmusik återfinns dragspel ofta, men även i andra länder i Europa. Om du vill börja spela dragspel kan du gå en kurs via musikskolan, men många väljer även att lära sig helt själva. På nätet, exempelvis på Youtube, kan du lära dig via videos.

Dragspel är roligt att spela själv och tillsammans med andra